4 augusti 2013

Beer Can Chicken




Igår provade vi laga något nytt och spännande, nämligen Beer Can Chicken. Inspiration och idé till detta fick jag efter att ha sett på grillmästarna på TV4. Rätten innebär att man stoppar in en halvfull ölburk i kycklingen och sedan grillar den med rökflis på låg temperatur och indirekt värme. Resultatet blev en saftig god kyckling med grillade potatishalvor och tomatsalsa som tillbehör. Om man ska ge sig på denna rätt så får man inte ha bråttom, grilltiden ligger på mellan 2-4 timmar beroende på storlek på kyckling och temperatur på grillen.

Jag använda mig av nedanstående recept som är skrivet av Jonas Cramby

Recept på Beer Can Chicken
En hel kyckling, dry rub (se recept nedan), olja, en halvliter starköl och mesquite rökflis.

Klappa in kycklingen i olja och och kryddblandningen, låt marinera en timme i kylskåp.
Ordna under tiden grillen för indirekt värme -ena halvan fyller du med kol och i den andra halvan en panna vatten. Drick upp hälften av ölen och klipp av toppen på ölburken, trä på kycklingen. Ställ sedan kycklingen på den halvan av grillen som inte har glöd under. Kasta på två nävar rökflis på kolen och stäng locket. Efter 30 minuter kastar du på ytterligare en näve. Låt nu kycklingen tillagas lugnt och stilla tills den uppnått en innertemperatur på 72 grader. Den optimala grilltemperaturen är runt 150 grader.


Dry Rub
8 msk paprikapulver, 4 msk vitlökspulver, 4 msk chilipulver, 3 msk malen svartpeppar, 3 msk salt, 2 msk hela sellerifrön, 1 msk krossade sellerifrön, 4 tsk gula senapsfrön, 1 msk oregano, 1 msk timjan, 1 msk hela korianderfrön, 1 tsk malda korianderfrön och 1 msk aromat. Detta blir mycket kryddblandning på förvara det som blir över torrt så står den sig länge.


Rökig tomatsalsa
6 grillade tomater, en grillad lök, 1 chili, limesaft, en halv kruka koriander och salt.

Låt tomaterna och löken ligga på indirekt värme i ett par timmar. Dra av skalet och mixa ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och limesaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar