13 juli 2013

Skållat havrebröd

Detta bröd bakades igår, recept är hämtad från boken "Bröd från Brunkebergs bageri".
En bok jag starkt kan rekommendera om man vill lära sig baka gott bröd och framför allt om man är intresserad av att lära sig mera om bakning och surdeg.

Recept till tre runda bröd

Skållning
Koka upp vattnet och häll det över havregryn och linfröna i en bunke. Rör om till en gröt, täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur några timmar eller över natten.

Steg 2
Blanda skållningen med övriga ingridienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter eller för hand minst den dubbla tiden. Tillsätt saltet och arbeta ytterliggare 5 minuter. Låt vila i bunken i 30 minuter.

Dela degeni tre delar och forma till runda bröd. Doppa dom i havregryn och lägg dom med toppingen nedåt i mjölade jäskorgar. Låt jäsa ca. 1,5 timme i rumstemperatur eller över natten i kylen.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

Stjälp försiktigt upp bröden med havregrynen uppåt på en plåt med bakplåtspapper.

Ställ in plåten i ugnen och häll gensat en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ned. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter ca. 20 minuter.

Grädda bröden i ca. 35 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.




Skållning
350g vatten
150g havregryn
60g linfrön

Steg 2
Skållningen
450g vatten
300g rågSurdeg
25g jäst
750g vetemjöl
100g grovt rågmjöl
25g honung
25g havssalt
havregryn till topping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar